Música avançada Visuals

El Sónar celebra 30 anys de regnat electrònic

El Sónar fa 30 anys, i per celebrar-ho serà fidel a una idea que defensa des de fa tres dècades: “No farem res especial, allò de sempre, una mirada al present i al futur en termes off. Oferint música, art i tecnologia”, assegurava Ricard Robles, codirector de l’esdeveniment, en la roda de premsa on van donar a conèixer una edició on torna a brillar, no podia ser d’altra manera, la intel·ligència artificial (IA). 

Mentrestant, Antònia Folguera, comissària de Sónar+D, constata que “Sónar+D ve explicant les aventures de la Intel·ligència Artificial (IA) des de 2016 i volem continuar fent-ho, ara més que mai.” Fou, aleshores, quan el festival renovava la seva aposta per un model que Robles defineix com “un lloc on pots començar el matí amb una conferència i acabar la nit ballant”. 

Pel que fa al format, aquest Sónar presenta novetats com el redisseny del SónarVillage, que es replanteja gairebé del tot per adaptar-se, sota a cobert, a les temperatures del canvi climàtic, millorant així l’habitabilitat; un Sónar+D, que ocuparà tot el recinte firal de Fira de Montjuïc, i un SónarCar, una de les propostes més pintoresques del festival al llarg de la seva història, en forma de circuit nocturn d’autoxocs amb música electrònica, que en aquesta edició també acollirà en directe concerts.

Sónar+D per a acreditats, comunitat científica i participants tindrà lloc de 10 a 15 hores, sent aquesta última l’hora d’inici de les activitats obertes al públic general, inclòs Sónar+D en sessió de tarda. La calor ha aconsellat, va dir Robles, obrir el festival dues hores més tard del que és habitual (13 hores).

El cartell musical, “divers i festiu”, segons Enric Palau, un altre dels codirectors del festival, ofereix un repàs a les tendències actuals des de noms clàssics com Aphex Twin que torna als escenaris després de quatre anys d’absència… i a Sónar per primer cop des de 2011 per capitanejar el 30è aniversari del festival. L’enfant terrible de la IDM, el padrí de la música electrònica moderna, la primera superestrella audiovisual, una icona contracultural… són només alguns dels molts títols no oficials de Richard D. James; Bad Gyal, que es va estrenar al festival el 2017 i ara actuarà a altes hores de la nit a l’escenari principal; Fever Ray, un altre artista absolutament inclassificable amb un vocabulari musical i estètic que va desenvolupar com a una de les meitats de The Knife i que ha continuat ampliant; Eric Prydz, artista que presentarà HOLO, un espectacle hologràfic que promet anar més enllà de l’escenari i involucrar el públic amb la seva proposta audiovisual; Ryoji Ikeda, un artista que encarna la fusió de músic i creador visual com cap altre, i un munt d’artistes com Amelie Lens, que empenyen el tempo accelerat de la música electrònica fins a 140 bpm. Sense oblidar artistes de hip-hop com Little Simz, que presentarà el seu espectacular darrer disc No thank you; Kode9, àlies Steve Goodman, músic i líder de l’influent segell Hyperdub; així com propostes locals molt interessants com la del duet Desert, amb projeccions generades per IA, o Marina Herlop, una artista que comença a traspassar fronteres. 

Destaquen, també, altres noms com Peggy Gou, Solomun (que debuta al festival), Black Coffee, The Blessed Madonna, Honey Dijon, Oneohtrix Point Never, Ángel Molina, Samantha Hudson, Shygirl, Carles Viarnès & Alba G. Corral, entre molts altres.

Tornant a Sónar+D, el gran tema transversal de l’edició d’aquest any serà l’impacte de la intel·ligència artificial (IA) en la música i les arts audiovisuals i interactives mitjançant un ampli programa d’activitats per a professionals i públic general.  

Un lloc de trobada entre la comunitat científica i artística, amb personalitats com Kate Darling, especialista en relacions humà-robot que no oblida els aspectes ètics que aquests dies centren molt de debat; amb la celebració d’un festival de cinema íntegrament generat per AI, el projecte de recerca entre l’estudi Playmodes i la Facultat de Telecomunicacions de la UPC en què busquen energia per a ús tecnològic que no sigui perjudicial per al planeta així com la participació de Daito Manabe, omnipresent aquest any a través de diverses intervencions al programa, treballant amb el seu estudi Rhizomatiks en la creació de generadors d’opinió digitals a la web. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *