Més enllà de la música
L’organització de Sónar+D 2022 ha inclòs dins del planning molts esdeveniments relacionats amb la cultura i la tecnologia. Hi haurà ponències amb speakers internacionals, instal·lacions artístiques del futur, classes de Web 3 i de com fer NTFS i moltíssima més oferta cultural relacionada amb les possibilitats de la tecnologia futura i present.
Les activitats estaran protagonitzades per artistes, científics i tecnòlegs de primer nivell com: Liam Young, Davide Quayola, Trevor Paglen & Kate Crawford, Michel André, Monira Al Qadiri & Raed Yassin, Bernie Krause, Mario Klingemann o Sougwen 愫君 Chung. El congrés internacional de creativitat i tecnologia també inclou una àmplia participació catalana.
Hi ha prop de 30 activitats del programa -xerrades, instal·lacions, exposicions,…- que compten amb la participació d’experts, professionals i empreses catalanes. A l’Stage +D, un espai completament nou dedicat a conferències i actuacions híbrides, hi ha previstes les xerrades What art can teach us about the Web3, que compta amb la participació de Fernando Cucchietti del Barcelona Supercomputing Center (dijous 16 de juny, 15:15 h); la presentació de Bioacoustics, the science of the sound of Life, can take humanity back to Nature a càrrec de Michel André, fundador i director del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (dijous 16 de juny, 17:00 h). Dissabte 18, la presentació de 5uuoPRPPW%A%, tres projectes audiovisuals únics d’alguns dels artistes visualistes amb més talent de Barcelona, DOES, gtxdlr & Laura Rigau i ¥€$Si PERSE serà a les 16:30 h, i a les 18:00 h, l’artista Tupac Martir presentarà Haita, un espectacle amb música inspirada en cançons mexicanes i fados portuguesos que utilitza tecnologia científica i creativa d’avantguarda.
Dins del Lounge+D by Patreon, exclusiu per a acreditats, hi haurà un petit racó anomenat Corner+D by Patreon on se celebraran sessions íntimes de Q&A, trobades amb la comunitat i una sèrie de debats amb artistes i ponents tant de Sónar com de Sónar+D. Aquest espai també comptarà amb presència catalana, amb un Q&A de Maria Arnal i José Luis de Vicente (dijous 16 de juny, 15:00 h), una demostració de com funciona l’hiperorgue Hyperorgan desenvolupat per Blancafort OM i el tecnòleg Santi Vilanova de Playmodes (dijous 16 de juny, 15:45 h), diverses trobades de projectes musicals, tecnològics, d’art i blockchain i tres meets & drinks amb Djs catalans.
Al SonarÀgora, que enguany s’organitza en col·laboració amb ISEA 2022 Barcelona i Hac Te, l’IDIBELL (Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge) presentarà els resultats del seu experiment Being a curious music mind (dijous 16 de juny, 13:30h); l’empresa barcelonina Voctro Labs ens parlarà dels sintetitzadors de cant que porta deu anys desenvolupant (divendres 17 de juny, 13:30 h) i els artistes i científics de la UPC que van participar en l’AI and Music S+T+Arts Festival de l’octubre de 2021analitzaran els projectes que van desenvolupar en la sessió Creativity and AI, Three case studies from the AI + Music S+T+Arts Festival (divendres 17 de juny, 15:00 h).
Finalment, la nova àrea expositiva SonarMàtica by Tezos inclou diverses instal·lacions, entre les quals destaquen les desenvolupades per artistes i tecnòlegs catalans: Carbolytics de Joana Moll, NAN (Not An NFT) del Barcelona Supercomputing Center i Non Dimensional Cities, en que l’holandès Marnix de Nijs col·labora amb la New Art Foundation. Alhora, Karst, de l’artista sonor Lugh O’Neill, s’ha creat durant una residència organitzada pel Sónar i el CCCB. Finalment, la NFT Exhibition compta amb obres d’artistes com Alba G. Corral, Anna Carreras i Franc Aleu.